الزامات اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری رهبری در خوزستان چیست؟
- شنبه 9 خرداد 1394 11:24
- اخبار استاني
- 380085
- ثبت نظر
مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون، الزامات اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری خوزستان که از آن به عنوان یک طرح استراتژیک یاد میشود، را تشریح کرد.
سیدحسین فاضلی اظهار کرد: تضمین تامین آب برای اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری اولین الزام مهم این طرح محسوب میشود.
وی افزود: بررسیها نشان میدهد که عدم مدیریت آب توسط وزارت نیرو در استان و تبعات انتقال آب بین منطقهای از مهمترین معضلاتی است که بخش کشاورزی خوزستان را تهدید میکند و اعلام ممنوعیت کشت توسط سازمان آب و برق خوزستان به عنوان نماینده وزارت نیرو از جمله این معضلات بوده است.
فاضلی با بیان اینکه برخی از نمایندگان خوزستان در مجلس شورای اسلامی معتقدند وزارت نیرو صداقت ندارد، تصریح کرد: حال این سوال پیش میآید که با این شرایط چه تضمینی برای انجام طرح ۵۵۰ هزار هکتاری وجود دارد؟ تجارب گذشته ثابت کرد که نگرش و سیاستها از دولتی به دولت دیگر در زمینه مسائل مختلف کشور متفاوت است و آیا وزارت نیرو در دولت بعدی به انجام طرح ۵۵۰ هزار هکتاری سیاست و نگرشی مثبت خواهد داشت؟
وی عنوان کرد: یکی دیگر از الزامات توجه به معضلات تهدید کننده بخش کشاورزی در استان است که به عنوان مثال میتوان به سدسازیها اشاره کرد. در مبحث سدسازی، سد گتوند نمونه بارزی است که کشاورزی خوزستان را به نابودی کشانده است.
فاضلی ادامه داد: به گونهای که سازمان جهادکشاورزی استان معتقد است سد گتوند در طولانی مدت موجب لمیزرع شدن زمینها میشود. حال این سوال مطرح است که چگونه میتوان با وجود چنین تهدیدکننده خطرناک در بخش کشاورزی، به اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری و صرف کردن سرمایه ملی اقدام کرد؟
مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون مساله زهآبهای کشاورزی ناشی از اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری را یکی دیگر از الزامات این طرح دانست و اظهار کرد: در حال حاضر زه آب های کشاورزی نفس مردم را بریده و زمینه بروز انواع بیماریهای صعب العلاج را فراهم کرده است. به عنوان مثال بیشترین زهآبهای رودخانه کارون، مربوط به زه آب کشاورزی است.
وی بیان کرد: این سوال پیش میآید که چه برنامه ریزی و راهکاری برای حجم زهآب کشاورزی غیر قابل تصور طرح ۵۵۰ هزار هکتاری انجام شده است؟ و منتقدینی که از بعضی شرکتها همچون شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی به عنوان یک شرکت آلوده کننده نقد میکنند، چه نظری درباره زه آب های کشاورزی این طرح دارند؟
فاضلی فرهنگ سازی روانی در راستای تعاملات بین مردم و مجریان طرح ۵۵۰ هزار هکتاری را از دیگر الزامات طرح عنوان و خاطر نشان کرد: متاسفانه در تبلیغات مختلف، از این طرح به عنوان یک طرح بزرگ یاد میشود اما هیچ اقدامی در زمینه فرهنگ سازی روانی برای آن انجام نشده است و این مساله نشان دهنده نگرش غیر کارشناسی متولیان امر به این طرح است که میتواند فرآیند اجرای طرح را به خطر بیاندازد.
وی افزود: ضرورت بررسی های آکادمیکی نیز از دیگر الزامات این طرح به شمار میآید زیرا پایه و اساس یک طرح موفق، انجام پژوهش و فعالیتهای علمی است. بررسی پایان نامه های دوره های کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه های استان خوزستان نشان میدهد که فارغ التحصیلان و اساتید راهنمای این دورهها خروجی علمی مستندی در ارتباط با طرح ۵۵۰ هزار هکتاری نداشته اند.
مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: این سوال پیش می آید که مثلاً اولین همایش ملی ۵۵۰ هزار هکتاری چگونه میتواند فراخوان مقاله علمی داشته باشد؟ یعنی از کدام پایان نامه، مقاله پژوهشی استخراج و برای دبیرخانه کنفرانس همایش ملی ۵۵۰ هزار هکتاری ارسال میشود؟ مهمتر اینکه آیا پایان نامه یا مقاله پژوهشی مرتبط با مسائل اجتماعی و فرهنگی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری (از محورهای اصلی همایش ملی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری) وجود دارد؟
فاضلی تصریح کرد: بررسی خبرگزاریها و روزنامههای خوزستان از سالهای گذشته تاکنون، نشان میدهد که میزان تولید علمی رسانهای درباره طرح ۵۵۰ هزار هکتاری به صفر نزدیک است و این سوال مطرح است که صاحبنظران و مولدان علمی این طرح در استان چه کسانی هستند؟
وی عنوان کرد: در این راستا ضرورت دارد تا به الزام انجام فعالیت های آکادمیکی جهت اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری توجه خاص کنیم و نیاز است قبل از اجرای طرح و برگزاری حتی همایش مرتبط با آن (که فراخوان مقاله پژوهشی دارد) چند سری سمینار علمی (که فراخوان مقاله پژوهشی ندارد و متخصصین مختلف در آن سخنرانی می کنند) برگزار و زمینه انتقال علم از متخصصین به جامعه فراهم شود.
مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: لازم است بر انجام پایان نامه و مقاله مرتبط با طرح ۵۵۰ هزار هکتاری تمرکز و تولید علمی جامعه در این زمینه بیشتر شود.
فاضلی بیان کرد: ضرورت دارد تا متولیان طرح ۵۵۰ هزار هکتاری نگرشی چند بعدی به طرح داشته باشند و همه گیر بودن علمی طرح را افزایش دهند. در غیر این صورت بعید نیست که در طولانی مدت، این طرح به عدم اجرا منتهی شود و مانند خیلی از طرح های غیر کارشناسی، نیمه کاره باقی ماند که سد کرخه نمونه بارز آن است.
وی افزود: نگرش کنونی دولت و اهتمام استاندار خوزستان برای انجام طرح استراتژیک ۵۵۰ هزار هکتاری قابل تحسین و تمجید است. بنابراین باید دانشگاه های استان به طور مستقیم درگیر بررسی این در قالب بخشی از فعالیت های آکادمیکی شوند. یعنی پایان نامه های دکتری و کارشناسی ارشد و تولیدات علمی را به موضوع طرح ۵۵۰ هزار هکتاری اختصاص دهند و این بررسیها فقط در رشتههای خاصی مانند کشاورزی خلاصه نشود و تمام رشته ها را شامل شود.
فاضلی اظهار کرد: همزمان با فعال کردن بخش دانشگاهی، باید بخش علمی – رسانه ای و دانش افزایی مردمی در طرح ۵۵۰ هزار هکتاری دنبال شود. در حال حاضر چند مصاحبه علمی-رسانه ای با متولیان طرح ۵۵۰ هزار هکتاری و حتی اعضای کمیته علمی همایش ملی این طرح انجام شده است؟ در این راستا باید نشست های مکرر علمی-خبری توسط متولیان طرح با هدف رشد دانش افزایی برگزار شود.
درباره نویسنده
نوشتن دیدگاه
شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .