سیاستگذاری در بخش آب نیازمند بازنگری جدی است ؛ *اثرات ویرانگر انتقال آب کارون بر کشاورزی خوزستان*
- یکشنبه 24 فروردین 1404 12:35
- اخبار استاني, خبری, عناوین روز
- 68053
- ثبت نظر
نماینده مردم اهواز گفت: در اواخر اسفند ۱۴۰۳، شورای عالی آب در نشستی تصمیم گرفت بدون اخذ مجوز از سازمان محیط زیست، ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب از سد ماندگان به استانهای اصفهان و یزد منتقل کند.
به گزارش روزنامه نسیم خوزستان، یکی از مهمترین چالشهایی که امروز و در آینده چشمانداز استان خوزستان را تیره و تار میکند، بحران آب و سوءمدیریت در این حوزه است؛ مسئلهای که به دلیل حکمرانی نادرست، ابعاد نگرانکنندهای به خود گرفته است.
در دولتهای گذشته، وزارت نیرو با مدیریت نامناسب منابع آبی و انتقال آب از سرشاخههای کارون به فلات مرکزی، زمینهساز بحران گستردهای در منابع آبی کشور شده است. نتیجه این سیاستها، تشدید کمآبی در استانهایی مانند خوزستان و چهارمحال و بختیاری و ایجاد محدودیتهای جدی در تأمین آب شرب و کشاورزی بوده است.
مسئله انتقال آب از رودخانه کارون به استانهای بالادست بار دیگر به موضوعی داغ در میان مردم و رسانهها تبدیل شده است. هر بار که انتقالی صورت میگیرد، مشکلات زیستمحیطی و اجتماعی جدیدی به فهرست بلندبالای بحرانهای موجود افزوده میشود.
فرونشست زمین، خشک شدن تالابها، گسترش کانونهای ریزگرد، آلودگی منابع آب سطحی و رودخانهها، ایجاد تنشهای اجتماعی و زیستمحیطی، و متضرر شدن کشاورزان تنها بخشی از تبعات این سیاستهای نادرست است. با وجود این بحرانها، چشماندازی روشن برای بهبود وضعیت دیده نمیشود.
*انتقال بیمجوز ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب
محمد امیر، دبیر کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرنگار روزنامه نسیم خوزستان اظهار کرد: «در اواخر اسفند ۱۴۰۳، شورای عالی آب در نشستی تصمیم گرفت بدون اخذ مجوز از سازمان محیط زیست، ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب از سد ماندگان به استانهای اصفهان و یزد منتقل کند.»
وی افزود: «رودخانه کارون دیگر تحمل برداشت بیشتر را ندارد. جلگه خوزستان بهشدت خشک شده و این خشکی تبعات زیستمحیطی فراوانی به دنبال خواهد داشت؛ از توقف تولید محصولات کشاورزی گرفته تا تهدید امنیت غذایی کشور. فرونشست زمین که اکنون در بسیاری از مناطق رخ میدهد، نتیجه همین برداشتهای بیرویه است.»
نماینده مردم اهواز، باوی، کارون و حمیدیه با هشدار نسبت به اثرات ویرانگر انتقال آب کارون بر کشاورزی خوزستان گفت: «در واکنش به این تصمیم، استاندار خوزستان، نمایندگان مجلس، علما و اعضای مجلس خبرگان، نامهای خطاب به رئیسجمهور، رئیس قوه قضائیه و رئیس مجلس ارسال کردهاند و خواستار توقف این پروژه انتقال آب شدهاند.»
امیر همچنین تأکید کرد: «جلسه شورای آب بدون حضور نمایندگان استان خوزستان برگزار شده بود. ما در نشستهایی با معاونان رئیسجمهور خواستار تقویت طرح انتقال آب از خلیج فارس به جای برداشت از کارون شدیم.»
دبیر کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: «برداشتهای انجامشده از کارون، بسیار فراتر از توان اکولوژیک این رودخانه بوده است. اکنون خوزستان با بحرانهای متعدد از جمله کمآبی، فرونشست زمین، گردوغبار، خشکی تالابها و نابودی کشاورزی روبهروست و نمایندگان استان با جدیت در تلاشاند جلوی انتقالهای بیشتر را بگیرند.»
*تکرار خطاهای مدیریتی در حوزه آب
حسین چهرازی، فعال محیط زیست نیز در گفتوگو با خبرنگار روزنامه نسیم خوزستان گفت: «دولتها همچنان در حال تکرار اشتباهات مدیریتی گذشته هستند. با اینکه میدانند رودخانه کارون شریان حیاتی خوزستان است، اما با بیتدبیری به مسیر نادرست خود ادامه میدهند.»
وی خاطرنشان کرد: «سیاستگذاری در بخش آب نیازمند بازنگری جدی است و نهادهای مسئول باید مسیر خود را اصلاح کنند. در کنار وضعیت نابسامان اهواز، عوامل دافعه دیگری نیز موجب شدهاند که خوزستان به یکی از استانهای مهاجرفرست کشور تبدیل شود. انتظار میرود دولت فعلی شرایطی فراهم کند که مردم بتوانند در این استان بمانند.»
*نتیجه
به گزارش روزنامه نسیم خوزستان، با توجه به اهمیت رودخانه کارون در ابعاد مختلف صنعتی، کشاورزی و اجتماعی و تأثیر مستقیم آن بر معیشت مردم، انتظار میرود تصمیمگیران کشور با درک شرایط سخت موجود، از تصمیماتی که وضعیت را برای خوزستانیها دشوارتر میکند، پرهیز کنند. همچنین، نمایندگان استان باید به جای انفعال، از تلاشها و لابیهای نمایندگان دیگر استانها که موفق شدند بدون مجوزهای قانونی، آب کارون را منتقل کنند، درس بگیرند و با جدیت بیشتری پیگیر حقوق مردم خود باشند.
درباره نویسنده
نوشتن دیدگاه
شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .